ECVO-onderzoek bij hond | AniCura Nederland (2024)

Lees ook over algemeen oogonderzoek bij honden:oogonderzoek hond.

Wanneer ECVO-oogonderzoek bij honden?

Merkt u dat uw hond problemen heeft aan het oog? Heeft uw hond aanleg voor erfelijke oogziektes? Uw dierenarts verwijst uw hond door naar een dierenarts-specialist voor een ECVO-oogonderzoek. De uitslag van het ECVO-oogonderzoek geeft een beeld of uw hond een erfelijke oogafwijking heeft.

Het ECVO-oogonderzoek wordt vaak gedaan nadat uw hond één jaar is geworden, en u (in de toekomst) met uw hond wilt gaan fokken. Voor onderzoek op erfelijke ziekten die aangeboren zijn, bijvoorbeeld bij de ziekte Collie Eye Anomaly, onderzoekt de specialist het hele nest. Voor het ECVO-oogonderzoek moeten alle honden gechipt zijn.

Onderzoek op erfelijke oogafwijkingen

Bij het ECVO-oogonderzoek doet een gespecialiseerde dierenarts onderzoek naar een groot aantal afwijkingen van het oog. Voorbeelden hiervan zijn:

  • staar (cataract)
  • entropion
  • ectropion
  • membrana pupillaris persistens (MPP) waarbij er resten van de embryonale bloedsomloop op de lens achterblijven.
  • erfelijke netvliesaandoeningen waar uw hond blind van kan worden

Als er bij dit onderzoek een oogafwijking wordt gevonden, kan de specialist er in sommige gevallen iets aan doen. Veel erfelijke oogziekten komen pas naar voren als uw hond wat ouder wordt.

De uitslag van het ECVO onderzoek is 12 maanden geldig. De rasvereniging bepaalt het fokbeleid. Daarom kan het per ras verschillen tot welke leeftijd een ECVO-oogonderzoek vereist is.

ECVO-oogonderzoek en fokken

Gaat u met uw hond fokken? Dan is het belangrijk om een ECVO-oogonderzoek te laten uitvoeren om de kans te verkleinen dat erfelijke afwijkingen worden doorgegeven. Een ECVO-oogonderzoek is niet voor alle rassen verplicht, maar wel belangrijk om te laten doen.

Veel fokkers doen het ECVO-oogonderzoek voor de zekerheid, ook als het niet verplicht is vanuit de rasvereniging. Als er een belangrijke oogafwijking wordt gevonden bij een hond waarmee u wilt fokken, raden wij aan om niet met uw hond te fokken. Uiteindelijke bepaald de rasvereniging het fokbeleid. Neem contact op met de rasvereniging als u hier meer over wilt weten.

Over het ECVO-oogonderzoek bij honden

Een oogonderzoek klinkt misschien eng, maar is het niet. Het belangrijkste is dat de specialist het oog van binnen goed kan bekijken. Hiervoor worden speciale oogdruppels gebruikt. Door de oogdruppels gaat de pupil na ongeveer een half uur openstaan. In een verduisterde ruimte ziet de specialist goed of er iets mis is met het oog of niet.

Gonioscopie

Tijdens het ECVO-oogonderzoek kan de dierenarts, als aanvulling op het standaard onderzoek op erfelijke oogziekten, ook een gonioscopie uitvoeren. Dit is bij een aantal hondenrassen van belang. Met deze methode kijkt de oogarts naar het voorste deel van een oog (ook wel de kamerhoek genoemd). Om dit te kunnen doen, wordt met oogdruppels het hoornvlies verdoofd. Als het hoornvlies verdoofd is, plaatst de dierenarts een speciale contactlens op het oog. Vervolgens bekijkt de dierenarts met een microscoop de kamerhoek. Is een gonioscopie nodig? Dan wordt dit als eerste gedaan, vóór de pupilverwijding en het standaard onderzoek.

Twee uur naar het inbrengen van de oogdruppels worden de pupillen weer normaal. Uw hond merkt hier gelukkig niets van. Wel is het fijn voor uw hond om de paar uur na het onderzoek fel zonlicht en sterke verlichting te vermijden.

het is belangrijk dat u de stamboom en de eigendomspapieren van uw hond meeneemt naar de afspraak.

Wie voert een ECVO-oogonderzoek uit?

Een ECVO-onderzoek is ingewikkeld en vereist veel kennis. Daarom mag niet iedere dierenarts dit doen. Alleen specialisten en dierenartsen die hiervoor een extra opleiding hebben gevolgd mogen het onderzoek uitvoeren. Die opleiding (en het onderzoek) wordt gedaan volgens de richtlijnen van het European College of Veterinarian Ophthamologists (ECVO).

Voor het ECVO-oogonderzoek gebruikt de dierenarts speciale apparatuur. Zo weten we zeker dat er niks misgaat bij het onderzoeken van uw hond. Er zijn maar een paar dierenartsen in Nederland die zo’n onderzoek mogen uitvoeren. Lees hier welke dierenartsen dat zijn.

Uitslag ECVO-oogonderzoek hond

Direct na het onderzoek is de uitslag bekend. Hierbij zijn drie uitslagen mogelijk:

  1. Uw hond is ‘vrij’. Dat betekent dat er geen verschijnselen van oogziektes zijn gevonden.
  2. Uw hond is ‘niet vrij'. In dit geval zijn er aanwijzingen gevonden die op een oogziekte wijzen.
  3. De uitslag is ‘onbeslist'. Er zijn kleine afwijkingen in het oog gevonden, maar het is nog niet duidelijk of dit te maken heeft met een oogziekte. De dierenarts geeft in dit geval aan wanneer er een tweede keer een onderzoek moet worden gedaan.

Kosten ECVO-oogonderzoek

De kosten voor een ECVO-onderzoek verschillen per dier, maar zijn in verhouding met andere onderzoeken niet hoog. We nemen u vooraf altijd mee in de kosten van het onderzoek.

ECVO-onderzoek bij hond | AniCura Nederland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 6008

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.